Multitasking, ik betrap mezelf er nog steeds op. Je denkt snel op te schieten, maar eigenlijk word  je er juist heel onrustig en soms zelfs gestrest van. Even snel terug appen, terwijl ik eigenlijk iets anders aan het doen ben. Of tijdens het schrijven van dit artikel nog een paar taken aan mijn lijstje toevoegen onder het mom van: ‘Dat moet ik ook nog doen.’ Ik leid mezelf voortdurend af.

Best bijzonder dat ik dat toch steeds blijf doen, ondanks het feit dat ik weet dat ik daar onrustig van word.

Waarom doe ik dat dan?

Door de kleine dingen snel van je lijstje af te vinken denk jij dat je met een opgeruimd gevoel en een leeg hoofd verder kan gaan met waar je mee bezig was. Maar klopt dat?

Niet dus. Volgens een onderzoek van het Institute of Psychiatry aan de Universiteit van Londen verlaagt multitasken tijdelijk je IQ. Je IQ daalt zelfs op dat moment nog sterker dan bijvoorbeeld wiet roken of een nachtje niet slapen.

Ja, maar ik kan dat wél!

Als ik hierover spreek met anderen hoor ik regelmatig terug: ‘Ja, maar ik kan dat wél! Volgens het Psychologie Magazine denkt  2/3 van de Nederlanders makkelijk drie taken tegelijkertijd uit te kunnen voeren. In werkelijkheid bedraagt dit slechts 2% van de bevolking. Dit zijn de zogenaamde supertaskers.

Wat doen we dan wel?

We doen met ze allen aan Switchtasken.;-) Dave Crenshaw, managementdeskundige en schrijver van ‘Multitasken Bestaat Niet’, legt uit dat multitasken voor de meeste mensen eigenlijk resulteert in switchtasken. In plaats van echt twee dingen tegelijk te doen wissel je razendsnel tussen de taken, geef je je brein onvoldoende tijd om informatie te verwerken en ga je uiteindelijk fouten maken.

Hoe krijg je het beste resultaat?

Doe 1 ding tegelijk! Waarom? Je bent minder gestrest, je maakt minder fouten en je werkt veel efficiënter. En dan denk jij misschien: Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als jij, net als ik, je snel laat afleiden. 😉

Hoe kun je dit voorkomen?

Begin met de meest belangrijke taak van die dag en maak die af, voordat je aan een andere taak begint. Of het nu gaat om een offerte, een voorbereiding van een afspraak, een presentatie of een ander onderwerp. Mijn telefoon gaat uit, mijn mail zie ik niet meer in mijn scherm plingen, ik maak tempo en ik ben zowaar snel klaar. Hierdoor ervaar ik veel meer rust in de dag. En voel je veel gelukkiger.

Zou je ook eens moeten proberen. 😉


Heb je vragen? Stel ze gerust

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IlseSchoemaker.nl eet koekies

Deze website maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt.

Privacy policy | Sluit banner
Instellingen