Er komt een dag dat je achterover in je stoel hangt en je terugkijkt op je leven. En hopelijk ben je op dat moment helemaal gelukkig met de mensen om je heen die van je houden en word je verzorgt door de lieve verpleegsters en verzorgers die ieder moment voor jouw klaar staan. Maar het meest hoop ik dat je terugkijkt zonder spijt. En aan dat laatste schort het nog wel eens. 

Nu bestaat er een universele lijst van dingen waar we aan het eind van ons leven spijt van hebben, en dat gaat bijna altijd over de dingen die we NIET hebben gedaan. Dit is ‘m, het zijn er 35. Dus inspireer jezelf, haal de punten eruit waar jij nog meer waarde uit zou willen halen en ga ervoor!

 

 1. Te weinig tijd met de juiste mensen doorbrengen
  Neem niemand voor lief en al helemaal niet de mensen die van je houden en het beste met je voor hebben. Steek je tijd in hen. Blijf dichtbij de mensen die ervoor zorgen dat je meer van jezelf houdt en laat merken dat je minstens evenveel van ze terug houdt.
 2. Je geliefden niet vaak laten lachen
  Chagrijnigheid is een keuze, maar wordt je daar zelf en jouw omgeving blij van? Het antwoord hoef ik je denk ik niet te geven. 😉 Sterker: het kost de spieren in je gezicht meer moeite om zuur te kijken, dan te glimlachen. En zeg nou zelf: het mooiste dat er is is iemand van wie je houdt aan het lachen maken. En dan weten dat JIJ daar de reden van bent. Heerlijk toch?
 3. Je mening opkroppen
  Dat wil niet zeggen dat je álles er met een knal uit moet gooien, maar het is soms gewoon nodig om voor jezelf op te komen en te zeggen wat je vindt. Dat hoeft niet bij álles (bijvoorbeeld wat heb je een afgrijselijk trui aan bijvoorbeeld) maar wel bij zaken die er toe doen voor jou. En jij weet ongetwijfeld wat dat is. Een kleine tip: spreek altijd in de ‘ik’ vorm. Dan heb je het altijd over je eigen ervaring, hoe jij het beleeft hebt en dan voelt de ander zich niet aangevallen..
 4. Jezelf constant met anderen vergelijken
  Iedereen loopt zijn of haar eigen weg. Laat je dus je niet afleiden door de meningen van anderen. Het is bovendien ook helemaal prima om ‘anders’ te zijn. Dat maakt jou uniek en dat maakt uiteindelijk de persoon die jij daadwerkelijk bent. 😉
 5. Je anderen je droom af laten nemen
  Heb je een droom: ga er achteraan. Je hoeft er niet de beste in te worden, als je maar durft te doen waar je hart ligt.
 6. Tijd verlummelen
  Dat is wel iets anders dan uitrusten of ontspannen.;-) Dit gaat over goed omgaan met je eigen tijd. Net als gezondheid, liefde of hoop, is tijd iets dat je niet terug krijgt als je het het meeste nodig hebt. Verkwist het dus niet aan onzin, zolang je het hebt. Maak prioriteiten. 😉
 7. Smoesjes verzinnen
  Ook wel bekend als ‘als-dan-denken of uitstelgedrag. Als ik dit gedaan heb dan ga ik dat doen. Bijvoorbeeld als ik 5 kg. ben afgevallen dan ga ik op zoek naar een partner. Als je iets wilt doe je het. Zo niet? Bedenk jezelf: wat is de reden dat jou tegenhoudt?
 8. Wachten, wachten, wachten…
  Op die ene kans, dat je genoeg lef hebt om eens te zeggen wat je wilt. Je hoeft alles niet van te voren uit te stippelen (sterker: dat kán niet). Dus maak gewoon een begin, dan volgt de rest vanzelf.
 9. Geen moeite doen
  Doe wat nodig is, niet wat het makkelijkste is. En dat gaat om keuzes vragen en soms om wat opoffering en tijd. Niemand krijgt succes voor niets, maar wat heerlijk zou het zijn als je daar later wel de vruchten van kan plukken.
 10. Problemen niet oplossen als dat wel kan
  Je hebt twee soorten problemen: a) die problemen die je niet kunt oplossen. Dus hierover hoef je ook niet te piekeren en b) oplosbare struikelblokken. En dat laatste gaat hier over: echte kracht komt niet van doen wat je kan, het komt vanuit doen waarvan je denkt dat je níet kan. (gezegde van Oprah Winfrey).
 11. Geen risico nemen
  Niet denken, maar doen. Liefst wel met een beetje voorbereiding, maar soms moet je gewoon durven. Zolang er geen doden bij vallen kom je er wel weer overheen als het tegenvalt.;-)
 12. Met minder genoegen nemen
  Op ieder gebied bestaat 100% commitment. Laat niemand je iets anders aanpraten, blijf erin geloven en vooral: handel ernaar. Je zult jezelf eeuwig dankbaar zijn.
 13. Je verlangens of behoeftes opzij zetten
  En DIT is DE grootste spijtoorzaak die we hebben als we oud zijn dus let op: jij weet het beste wat je nodig hebt, waar je naar verlangt en van droomt. Zet die behoeftes op nummer 1 en richt je leven er op in. Ook als dat betekent dat je omgeving met open mond staat toe te kijken; hebben ze weer wat om over te praten moet je maar denken.
 14. Ongeduldige beslissingen nemen
  Risico nemen is prima, maar op korte termijn abrupt een beslissing nemen dat niet goed voelt en waar niet over nagedacht is, is niet zo verstandig. Neem de tijd voor een beslissing, dan komt het goede moment vanzelf.
 15. Te snel opgeven
  Het leven is geen rechte lijn, maar een herhalende lijn vol ups en downs. Met te snel opgeven ontneem je jezelf de kans te falen. Falen is absoluut niet leuk, maar je kunt daar wel ontzettend veel van leren. Door te vallen leer je weer op staan, ervan te leren en weer door te gaan. 😉
 16. Over je heen laten lopen
  Sta het anderen nooit toe om je als een optie te zien, in plaats van een prioriteit. Alles en iedereen die je energie, rust en harmonie wegslurpen zijn jou niet waard. Bedenk voor jezelf welke mensen je energie geven en je accepteren zoals je bent.
 17. Anderen niet helpen
  Als je het hebt: deel het. Wat het dan ook is. Aandacht, liefde, een luisterend oor, een extra zakcentje. Niemand is ooit arm geworden van teveel geven.
 18. Je wortels negeren
  Vergeet nooit waar je vandaan komt, en al helemaal niet de mensen die jouw weg met je meereisden en/of je hielpen. Niemand leeft voor zichzelf alleen, of is alleen. Jij ook niet.
 19. Ondankbaar zijn
  Nee, we gaan niet altijd maar krijgen wat we willen. Maar geluk gaat niet over wat we niet hebben, maar over wat er wél is. Er zijn altijd mensen die nooit zullen krijgen wat jij hebt, wees je dus bewust van alle lichtpuntjes die er zijn en omarm die.
 20. Ongezond leven
  Roken, drinken, drugs, veel patat, geen beweging: je hebt maar één lichaam. Wees er lief voor.
 21. Geluk buiten jezelf zoeken
  Dat is simpel: je gaat jouw geluk niet buiten jezelf vinden. Niet in mensen, niet in spullen, niet in aanzien. Geluk gaat niet over omstandigheden, maar over wat er zich binnenin jouzelf afspeelt. Geef daar de aandacht aan.
 22. Teveel plannen maken
  Als jouw leven goed is: geniet ervan en houdt het zo. Geluk laat zich niet commanderen, wél overkomt het je als je de touwtjes soms durft te laten vieren en je geniet van wat er gebeurt.
 23. Jezelf klein denken
  Een mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest. En dat zit allemaal in je hoofd. Je leeft niet in het verleden en je leeft niet in de toekomst. Je leeft nu. ‘Bedenk voor jezelf: wat is het ergste dat er kan gebeuren?’ En ga er vervolgens voor. Je merkt vanzelf wel waar het je brengt.
 24. Negativiteit toelaten
  Iedereen heeft wel eens verdriet, pijn, teleurstellingen en stress. Haal er altijd het positivitieve uit. Dat geeft je veel meer energier. Dat wil overigens niet zeggen dat je geen verdriet mag voelen, ook dat hoort erbij. Maar de vraag is wel of je kiest voor de dark side, of de bright side.;-)
 25. Je zelfbeeld van anderen afhankelijk maken
  Je bent goed en oké en niemand is perfect. Je hebt echt geen anderen nodig om je waardevol te voelen.. Jij bent jij. Wees blij met wie je bent.
 26. Indruk maken op de verkeerde mensen
  En deze lijkt op de bovenstaande, maar is toch net even anders: verdoe je tijd niet aan mensen die geen aandacht voor je hebben of je gewoon niet oke behandelen; het is nu eenmaal zo dat we niet iedereen te vriend kunnen houden. In deze categorie valt daarom ook: wees trots op je ‘vijanden’ (maar zorg dat je er niet teveel maakt). Je mag gerust keuzes maken in wie je wel en niet leuk vindt.
 27. Tijd geven aan drama en gedoe
  Dan denk ik aan geruzie om niks, je tijd verspillen aan mensen die er niet oprecht voor je zijn, Pick your battles en bewaar je tranen voor wanneer het écht nodig is, kan je in de rest van de tijd lekker plezier maken.
 28. Wrok voelen
  Al is het maar omdat het gewoon niet goed voor je is. Dus als het je lukt om dit voor jezelf af te sluiten: doe dat zolang het nog kan.
 29. Constant piekeren
  Piekeren helpt helaas niets. Wat je wel kunt doen bij een probleem is dat uitspreken en naar een oplossing zoeken. Sommige dingen zijn helaas niet op te lossen. En dan is accepteren wat er aan de hand is veel relaxter.
 30. Zaken afdwingen die niet de bedoeling zijn
  Vertrouw erop dat het leven gaat zoals het de bedoeling is. Je kunt het lot natuurlijk wel eens een handje helpen, maar uiteindelijk kan het zeer ontspannend zijn als je weet dat je niet overal controle op hebt.;-)
 31. Teveel consumeren
  Geld maakt niet gelukkig, status maakt niet gelukkig. Pochen maakt niet gelukkig. Mensen imponeren maakt niet gelukkig. De kwaliteit van leven zit niet in spullen, maar in jezelf en de mensen om je heen.
 32. Niet reizen
  Als je de gelegenheid hebt: ga naar de plek waar jij altijd al heen wilde. Of zoek een plek op waar je nog nooit eerder bent geweest. Maak je dromen waar..
 33. Te weinig lachen
  Wie positief blijft in een lastige situatie is niet naiëf, maar juist superkrachtig. En lachen maakt alles leuker. Dus maak plezier en probeer de positiviteit eruit te halen.
 34. Je verzetten tegen verandering
  Ervaringen stoppen nooit, je omgeving verandert, de situatie verandert en jijzelf verandert ook. Jij bent vast niet meer dezelfde persoon als 10 jaar geleden? Stroom lekker mee op de golf en zwem er niet teveel tegenin. 😉
 35. Meer woorden dan daden
  Je daden zeggen écht veel meer dan woorden. Dus werk in stilte, en laat je succes het geluid maar maken. Zeker weten dat dat niemand ontgaat.
Heb je vragen? Stel ze gerust!

Wil je direct aan de slag? Dat kan ook!

Bekijk de mogelijkheden voor particulieren en ondernemers of maak direct een afspraak. Dan bespreken we de mogelijkheden. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IlseSchoemaker.nl eet koekies

Deze website maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt.

Privacy policy | Sluit banner
Instellingen