De antwoorden op de vraag: ‘Als jij 1 ding direct bij jezelf zou willen veranderen. Wat zou dat dan zijn? zijn uiteenlopend. De vraag is vervolgens vaak hoe ga ik dat dan veranderen. Meestal is het een stukje angst dat ons tegenhoudt, maar wat is angst eigenlijk, hoe weet je wat je tegenhoudt en wat zou je kunnen doen?

Wat is angst?

Je vraagt je nu misschien af: wat is angst? Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens. Het is een gezonde reactie op dreigend gevaar.

Wat houdt je tegen?

Als je erachter probeert te komen wat de reden hiervan is, blijkt het vaak niet iets te zijn wat van buitenaf komt. Vaak is het je eigen angst die je belet te doen wat je graag zou willen. Bijvoorbeeld je hebt:
• Angst voor wat andere mensen ervan zullen denken of zullen zeggen.
• Angst om te falen.
• Angst om de eerste stappen te zetten.
• Angst voor wat er allemaal zou kunnen gebeuren.

Angst houdt je tegen om nieuwe dingen te doen en daarom blijf je in je oude patroon hangen.

Nelson Mandela zei ooit: 
‘Een dapper man is niet hij die geen angst voelt, maar hij die zijn angst weet te overwinnen.’

En dat is wat ik jou ook gun. Overwin de angst, houd jezelf niet meer tegen, maar ga ervoor. 

Hoe doe je dat?

Bedenk voor jezelf:

Wat het ergste is wat je kan gebeuren?
Dit is de vraag die jij jezelf iedere keer kan vragen als je merkt dat je een stap niet neemt doordat je ‘angst’ voelt. 

Wat is de reden dat je je angstig voelt?
Probeer voor jezelf te achterhalen waardoor je je angstig voelt. Waar komt dat vandaan? Misschien een vergelijkbare situatie uit jouw kindertijd? Of zijn er andere factoren die van grotere invloed zijn dat je jezelf hebt tegen gehouden en je dit (nog) niet doet?

Als je weet wat de achtergrond van jouw angst is en je ook weet wat je tegenhoudt kun je je ook bedenken of je jouw doel kunt behalen en hoe je jouw doel zou kunnen behalen. 

Ga over tot actie!
Actie nemen is vaak een stap om angst opzij te zetten. Je zet jezelf dan over je angstgevoelens heen en je bewijst aan jezelf dat je het kan en dat het helemaal niet zo “eng” is.

En weet ieder doel bereik je in kleine stapjes, waarbij de reis naar jouw doel veel mooier is dan het eindresultaat. Dus neem de tijd hiervoor. 😉

Heb je vragen? Of zoek je begeleiding hierin. Ik help je er graag bij. Kijk direct naar de mogelijkheden:

Of neem direct contact met me op. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IlseSchoemaker.nl eet koekies

Deze website maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt.

Privacy policy | Sluit banner
Instellingen